Križišče mladosti
Obiščite naš Facebook Obiščite naš Instagram Obiščite naš TikTok Pisemska ovojnica

→ Mladi zamejci

Nagradni natečaja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu vsako leto razpisuje Nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti dodiplomskih in podiplomskih študentov na področju zamejske in izseljenske tematike in krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja. Na nagradni natečaj se lahko prijavijo kandidati iz Republike Slovenije in iz drugih držav. Do sedaj je na natečaj prispelo že prek 350 zaključnih del diplomantov, magistrantov in doktorantov različnih študijskih smeri, ki so raziskovali delovanje in življenje slovenskih skupnosti v zamejstvu in po svetu.

Višarski dnevi mladih

Višarski dnevi so namenjeni mladim iz zamejstva, izseljenstva in matične domovine. Višarski dnevi potekajo pozimi - odvijajo se na Svetih Višarjah v Ehrlichovem domu, kjer gostimo različne goste in poleti - ko obiščejo zamejstvo, se srečujejo z domačini, raznimi strokovnjaki, se povzpnejo na Svete Višarje in se udeležijo tradicionalnega Romanja treh Slovenij na Svetih Višarjah. Mladi se v bolj izobraževalnem delu, ki poteka v obliki predavanj, delavnic in diskusij pod vodstvom uglednih strokovnjakov seznanijo z vprašanji asimilacije, integracije, zgodovinskega nastanka ter življenja zamejskih in izseljenskih skupnosti. Poleg izobraževanja so zimski višarski dnevi namenjeni smučanju kot kakovostnemu druženju. Druščina je na Višarjah vedno "pisana"; veliko se poje, pogovarja, skupni dnevi pa so namenjeni tudi duhovni obogatitvi.

Več tukaj.

Projekt M.A.J.

Projekt M.A.J. (Mreža Alpe Jadran) je namenjen proaktivnim mladim med 17 in 35 letom, ki živijo v zamejstvu (v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem) in v Sloveniji ter si želijo povezovanja in sodelovanja v Alpsko Jadranski regiji. Že peto leto je aktivna platforma za kreiranje skupnih projektov, izmenjavo idej in priložnosti. Mladi s projektom pridobijo vpogled v delovanje zamejskih struktur, izobraževalnih možnosti in gospodarsko delovanje. Vodijo ga zamejske organizacije iz vseh štirih sosednjih držav, v sodelovanju s šolami, financiran pa je s strani Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. 

Več tukaj.

↓ Mladi zamejci ↓ Mladi zamejci ↓ Mladi zamejci ↓ Mladi zamejci