Križišče mladosti
Obiščite naš Facebook Obiščite naš Instagram Obiščite naš TikTok Pisemska ovojnica

→ Kultura

Kulturne ustanove na različnih področjih umetnosti in kulture pripravljajo raznoliko ponudbo za mlade – od predstav, koncertov, razstav do delavnic, predavanj, dodatnega usposabljanja in pogovorov.

Stičišče Kulturni bazar

Nacionalni projekt Kulturni bazar je nacionalno stičišče kulturno-umetnostne vzgoje.

Kaj prinaša Kulturni bazar mladim?

  • Možnost brezplačnega strokovnega usposabljanja za študente in študentke;
  • v nacionalno mrežo KUV so vključene tudi srednje šole – preverite, ali imate na šoli koordinatorja za KUV, in se dogovorite, da vas obvešča o aktualnem dogajanju za mlade;
  • rubrika GRADIVA – strokovna (študijska) gradiva z različnih področij kulture in umetnosti, poudarek na KUV, tudi medresorski vidik (zdravje, okolje, prehrana …);
  • Katalog ponudbe KUV (iskalnik tudi po ponudbi za mlade 15+)
  • novice o aktualnem dogajanju na področju KUV.

Uprizoritvene umetnosti

Slovenija ima bogato kulturno krajino vladnih in nevladnih, profesionalnih ustanov na področju uprizoritvenih umetnosti, ki skrbijo za kakovostno gledališko umetniško izkušnjo mladih.

Portal SiGledal

SiGledal je spletni portal uprizoritvene dejavnosti, katerega poslanstvo je promovirati ustvarjalnost na področju uprizoritvene umetnosti (gledališče, ples …), zainteresirani javnosti ponujati brezplačne in dnevno ažurirane vsebine, namenjene informiranju, izobraževanju in raziskovanju, arhivirati in ohranjati slovensko gledališko dediščino ter zagotavljati njeno spletno dostopnost.

Zlata paličica (Slovenski gledališki inštitut)

Spletna platforma Zlata paličica je referenčna baza za iskanje in prvo spoznavanje kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino. Namenjena je vsem, ki radi obiskujete gledališče, tudi strokovnim delavcem, staršem in drugim, ki želite v gledališki svet vpeljati odraščajoče občinstvo.

Mi smo gledališče (Slovenski gledališki inštitut)

Raziskujte seznam in obiščite spletne strani ustanov s področja uprizoritvenih umetnosti, spoznajte njihove dejavnosti in kulturnovzgojne programe ter odkrijte programe in projekte, namenjene mladim. V ponudbi nekaterih ustanov so tudi programi in projekti z mladimi ustvarjalci na področju uprizoritvene umetnosti (npr. Bunker, Slovensko mladinsko gledališče, Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor, Glej, IMPRO, Mesto žensk, Zavod Margareta Schwarzwald, EnKNAP, Emanat, Plesni teater Ljubljana, Plesna izba Maribor, Flota).

Glasbena umetnost

SIGIC – Slovensko glasbenoinformacijski center

SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center gradi bazo podatkov o glasbi vseh žanrov in vseh časovnih obdobij, o glasbenikih, o institucijah in nevladnih organizacijah, ki profesionalno ali ljubiteljsko delujejo na področju glasbe, o slovenski ljudski glasbi in glasbeni dediščini na Slovenskem. Na portalu je dostopen obsežen koledar glasbenih dogodkov vseh žanrov po Sloveniji, SIGIC izdaja spletno revijo Odzven, nosilce zvoka, knjige, razvija glasbeni vodič MOMUS ter skrbi za sodelovanje z vsemi nosilci in ustvarjalci slovenskega glasbenega življenja.

Odzven

Spletna revija o glasbi Odzven ponuja kritično refleksijo in analitično misel o aktualnem glasbenem dogajanju vseh žanrov, s katerima želi zapolniti vrzel po aktualni, kakovostni in kontinuirani glasbeni publicistiki.

MOMUS

Glasbeni vodič MOMUS ljubitelja glasbe popelje po poteh snovne glasbene dediščine Slovenije. Interaktivna zasnova spletne publikacije s slikovnim gradivom in podrobnimi opisi omogoča neposreden stik s spomeniki, spominskimi ploščami, spominskimi parki in muzejskimi glasbenimi zbirkami.

Na področju glasbenih umetnosti v Sloveniji deluje vrsta vladnih in nevladnih, profesionalnih ustanov, ki pripravljajo programe in projekte, namenjene mladim, ter tudi programe in projekte z mladimi ustvarjalci na področju glasbe (npr. Glasbena mladina Slovenije, Kino Šiška, Slovenska filharmonija, Zavod Sploh). Mladi se kot poslušalci ali ustvarjalci udeležujejo številnih priznanih festivalov (glej SIGIC).

Filmska umetnost

Slovenski filmski center (SFC)

SFC s programi in projekti ter dejavnostmi, ki jih pripravlja, ter programi in projekti, ki jih sofinancira kulturnim ustanovam, skrbi za razvoj in dostopnost filmske umetnosti, poseben poudarek pa daje tudi filmski vzgoji mladih.

Slovenski teden filma

SFC ob podpori MK, MIZŠ in ZRSŠ izvaja nacionalni projekt Slovenski teden filma, ki vsako leto poteka v tednu okrog Štigličevega rojstnega dne, ki je 12. novembra. S projektom povezuje, gradi most med šolo in kulturnimi ustanovami, povečuje dostopnost, sistematičnost in dolgoročnost filmske vzgoje v šoli in tudi v kulturnih ustanovah, (domači) film in filmsko ustvarjalnost približuje različnim generacijam po vsej Sloveniji ter spodbuja več koordiniranih formalnih in neformalnih oblik filmske vzgoje.

SFC je pretekla leta omogočil, da je Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter Filmskim studiem Viba film pripravila tri kratke filme o filmskih poklicih (koloristasistent režiserskladatelj filmske glasbe), ki so dopolnili nabor filmov o scenaristu, montažerju, producentu, direktorju fotografijeoblikovalcu zvoka, režiserju, animatorju in filmskem igralcu, ki so nastali v sklopu Slovenskega tedna filma.

Baza slovenskih filmov (BSF)

BSF je spletna platforma z največjo prosto dostopno zbirko podatkov, pisnih, slikovnih in video gradiv, povezanih s slovenskimi filmi in filmskimi ustvarjalci, ki nastaja s podporo SFC. Je neprecenljiv vir informacij za splošno javnost in tudi za filmske profesionalce, novinarje in raziskovalce. V času pandemije sta SFC in zavod Filmoteka v okviru BSF pomembno pripomogla k dostopnosti in prepoznavnosti nacionalne filmske produkcije, hkrati pa omogočila kontinuirano delo organizacijam, ki so bile zaradi omejitev zbiranja prisiljene svoje programe izvajati prek spleta. Konec leta 2021 so BSF nadgradili s ponudbo filmov na zahtevo, prek sodelovanja s slovenskimi knjižnicami, Združenjem splošnih knjižnic in Institutom informacijskih znanosti – IZUM je članom partnerskih knjižnic omogočena knjižnična izposoja, tj. spletni ogled filmov.

Portal RTV Slovenija – 365 // Filmoteka

Portal multimedijskih vsebin, poimenovan RTV 365, na enem mestu združuje različne RTV-vsebine: igrani filmi, serije, dokumentarci, različne radijske ter televizijske oddaje, podkasti, risanke …

Na portalu je tudi Filmoteka, knjižnica slovenskih filmov in filmov, pri katerih so sodelovali domači producenti. Ta bo omogoča preprost in cenovno dostopen ogled slovenskih filmskih naslovov. Poseben razdelek je namenjen tudi filmom za otroke in mlade. Filmoteka je nastala v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in slovenskimi neodvisnimi producenti ob podpori ministrstva za kulturo ().

Slovenska kinoteka

je nacionalni filmski muzej, v katerem spoznavamo filmsko umetnost, in hkrati največja učilnica za umetnost gibljivih podob, kjer radovedneži različnih generacij, predvsem pa mladi, ki se v šolah le redko srečajo s filmsko umetnostjo, spoznavajo zgodovinske, tehnološke, estetske, družbene in teoretske vidike nastajanja in recepcije filma. V Kinoteki deluje najbogatejša specializirana knjižnica s filmsko literaturo in mediateko pri nas ter založba, ki skrbi za izdajanje strokovne in poljudne literature s področja filma, vključno z revijo Ekran, strokovno revijo o filmu.

Slovenska kinoteka, vključno s Pedagoškim programom za otroke in mlade (tudi v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači), izvaja programe, namenjene mladim 15+, ki omogočajo aktivno spoznavanje filmske umetnosti in ustvarjanje na tem področju.

Art kino mreža Slovenije (AKMS)

AKMS (združenje kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma Slovenije) skrbi za razvoj delovanja kinematografov (povezuje 28 kinematografov) ter prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma.

Platforma AKMS VOD (video na zahtevo) omogoča ogled kakovostnih filmov.

Kinodvor

Kinodvor pripravlja Šolski katalog z izborom najnovejših filmov in filmskovzgojnih programov za vrtce, osnovne in srednje šole ter fakultete. Filmi so na voljo za ogled v Kinodvoru in drugih kinematografih Art kino mreže Slovenije, nekateri pa tudi za spletne šolske oglede. Ponudbo filmov sproti dopolnjujejo čez vse šolsko leto v Spletnem šolskem katalogu. V njem najdete celoten seznam vseh priporočenih filmov za srednje šole in fakultete. Ogled kakovostnih filmov za mlade v mnogih kinematografih, ki so člani AKMS, spremljajo dodatne kulturnovzgojne dejavnosti (program filmske vzgoje za osnovne in srednje šole, fakultete ter druge izobraževalne ustanove): pogovori s filmskimi ustvarjalci, pedagogi in strokovnjaki, delavnice, razstave, pedagoško gradivo za učitelje (strokovna podlaga je Kinodvorov šolski program).

Filmski festivali

Mladi se kot udeleženci ali ustvarjalci udeležujejo številnih festivalov, ki jih pripravljajo kulturne ustanove na tem področju: Festival slovenskega filma, Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe, Mednarodni festival animiranega filma Animateka, Kurja polt – Festival žanrskega filma …

Vizualne umetnosti, arhitektura in oblikovanje

Na področju vizualnih umetnosti deluje v Sloveniji vrsta vladnih in nevladnih profesionalnih ustanov, ki pripravljajo programe in projekte, namenjene mladim, ter tudi programe in projekte z mladimi ustvarjalci (npr. Narodna galerija, Moderna galerija, Umetnostna galerija Maribor, Mednarodni grafični likovni center, ŠKUC, FORUM, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Center za arhitekturo Slovenije). Mladi se kot udeleženci ali ustvarjalci udeležujejo številnih festivalov, ki jih pripravljajo kulturne ustanove na tem področju: Mednarodni grafični bienale – Grafični bienale Ljubljana, Svetlobna gverila, Bienale oblikovanja (BIO), Bienale slovenskega oblikovanja Brumen, Tinta – mednarodni festival stripa ipd.

Intermedijska umetnost

Na področju intermedijske umetnosti izpostavljamo nekaj pomembnejših kulturnih ustanov, ki pripravljajo programe in projekte, namenjene mladim, ter tudi programe in projekte z mladimi ustvarjalci: Zavod Kersnikova, Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA, Kulturno izobraževalno društvo PiNA …

Mladi se kot udeleženci ali ustvarjalci udeležujejo festivalov, ki jih pripravljajo kulturne ustanove na tem področju, na primer Festival Speculum Artium, KIBLIX, IZIS, Mednarodni festival računalniške umetnosti – MFRU, PIXXELPOINT.

Na tem področju delujeta dva nacionalna projekta (financirana s strani ESRR in MK): konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost in MC RUK – Mreža raziskovalnih umetnosti in kulture, ki omogočata mladim spoznavanje področja ter tudi ustvarjanje na področju sodobne raziskovalne umetnosti (presečišče umetnosti, znanosti in tehnologije).

↓ Kultura ↓ Kultura ↓ Kultura ↓ Kultura
Kultura / Novica

Življenje v MCju

Kakšno je življenje v mladinskem centru? Pestro, zabavno, včasih težko in stresno, večino dni pa sončno in prijetno, tudi če zunaj dežuje!

Kultura / Napovednik

Prihaja CMoKFEST 2024

Ob zaključku šolskega leta se bo na zelenici za Skate parkom Koper potekal največji mladinski festival priobalnega pasu CMoKFEST.

Kultura / Napovednik

Dobimo se pred Škucem 2024

Tekom festivala se bodo zvrstili različni koncerti, predstave, modna revija, performansi, razstavi, literarni dogodki …

Kultura / Članek

Prleka v Indiji

Pred časom sta se predsednica Mladinskega sveta Ljutomer in vodja Mladinskega centra Prlekije vrnila s potepanja in srečanja v Indiji.