Križišče mladosti
Obiščite naš Facebook Obiščite naš Instagram Obiščite naš TikTok Pisemska ovojnica

→ Kultura

RTV Slovenija

Ustvarjalci radijskih, televizijskih in spletnih vsebin za mlade na RTV Slovenija pripravljajo vrsto kakovostnih oddaj za mlade z aktualnimi vsebinami in privlačnimi koncepti, mlade pa nagovarjajo tudi na digitalnih platformah in socialnih omrežjih.

Televizija Slovenija

V bogatem TV programu je za mlade primernih veliko vsebin (filmi, serije, dokumentarne oddaje), izpostaviti pa želimo oddaje, ki jih namenjamo prav mladim.

Osvežilna fronta

Mladinska oddaja o kreativnih ljudeh, romantičnih odnosih, sodobni in retro tehnologiji, filmu, ekstremnih športih, modi in vsakodnevnih zablodah življenja na sploh.

Ustvarjalna ekipa igralcev in voditeljev duhovito, inovativno, temeljito in slikovito obravnava teme, ki zanimajo mlade in odsevajo njihov pogled na življenje. V oddaji debatirajo, raziskujejo, načenjajo stereotipe, s humorjem pa ovržejo tudi marsikateri v družbi zasidrani mit. Izbrane vsebine Osvežilne fronte lahko mladi gledalci z dopolnjenimi informacijami spremljajo tudi na družbenih omrežjih FB, Instagram, TikTok in na YouTubu.

Slovar spolne vzgoje

Slovar spolne vzgoje je serija desetih oddaj o spolnosti in odnosih, v katerih mladi iskreno spregovorijo o svojih izkušnjah v intimnih razmerjih. Osebne zgodbe dopolnjujejo strokovnjaki z različnih področij. 

Teme: soglasje, sekstanje, seks pozitivnost, doxing, maščevalna pornografija, pick up artist, spletne zmenkarije, stealthing, kink, klitopismenost.

Izodrom – vsebine za srednješolce

Spletni portal Izodrom ponuja zbirko vsebin za šolarje, razdeljeno po triletjih in po področjih (slovenščina, naravoslovje in tehnika, družboslovje, tuji jeziki, umetnosti, šport). Oddaje in odlomke, ki jih pripravljamo na TV Slovenija, lahko pedagogi uporabijo kot zanimivo popestritev učne ure ali ponudijo izhodišče za pripravo učnih listov za izobraževanje na daljavo.

Kakovostne dokumentarne filme in izobraževalne oddaje lastne in tuje produkcije smo zbrali pod zavihkom »Za srednješolce« in tako strnili vsebine za dijake na enem mestu.

Skit

Skit je splet vsebin mladih za mlade. Na njem se prepletajo najaktualnejše teme, interaktivne vsebine in izpovedi neobičajno običajnih posameznikov, ki tvorijo mozaik zgodb. Je prostor, kjer prikazujemo edinstvene dogodke v družbi in pojasnjujemo fenomene, ki nas obkrožajo. Skit je projekt RTV Slovenije. Vsebine pripravlja uredništvo MMC RTV SLO, v sodelovanju s Prvim programom Radia Slovenija ter Otroškim in mladinskim programom Televizije Slovenije.

Skit, kot pove že akronim, ki združuje imena rubrik Scena, Kviz, Info in TV, združuje interesne vsebine mladih. Poudarek je na tematikah, ki se neposredno dotikajo življenja mladih, toda kot tema javne debate ostajajo v ozadju ali še več – se jih tabuizira. Poudarek je na temah, kot so istospolna usmerjenost, poporodna depresija, študentske mame, odvisnost, osamljenost … Prav tako je poudarek na medgeneracijski povezanosti, kjer se izmenjujejo izkušnje starih in mladih. Že sama zasnova podportala, zasnovana na način neskončnega brskalnika, omogoča, da se zgodbe med sabo prepletajo in omogočijo popolno uporabniško izkušnjo.

Radio Slovenija

Gymnasium

Na Prvem programu Radiu Slovenija se sliši tudi glas mladih. Namenjena jim je radijska oddaja Gymnasium (vsako sredo od 20. do 21. ure na 1. programu). V njej se skupaj z dijaki, študenti in drugimi mladimi lotevamo vsega, kar jih zanima: šole, vrednot, športnih dosežkov, ustvarjalnih projektov in evropskih tem.

Prvi na maturi

V obdobju pred maturo zaživi podkast Prvi na maturi: v njem so zbrane vse oddaje z maturitetno vsebino (Gymnasium, Studio ob 17.00, Prvi na maturi). Z mladimi, njihovimi profesorji in ocenjevalci na maturi se pripravljamo na maturitetni esej, pisanje izpitnih pol pri različnih predmetih na splošni in poklicni maturi, opozarjamo dijake na pogoste napake ter pomagamo z nasveti, kako do čim uspešneje opravljene mature, nastale so tudi oddaje o književnih obdobjih od antike do sodobne slovenske dramatike.

O kulturi mladih in za mlade nastaja na Prvem programu tudi sobotna rubrika Kulturomat, v kateri gostimo mlade ustvarjalce, glasbenike in pisatelje, hkrati pa govorimo tudi o produkcijah in knjigah, primernih za mlade.

Radio Študent

Radio Študent je ena najstarejših in največjih evropskih urbanih nekomercialnih skupnostnih radijskih postaj, ki študentski in širši javnosti že več kot 50 let producira in oddaja urbani nekomercialni radijski program. Radio Študent je edini lokalni študentski radio in najpomembnejši študentski radio na državni ravni. Vsebine so namenjene predvsem študentom in mladim, kar potrjuje tudi javni interes na področju mladine. Poleg ustvarjanja in oddajanja izobraževalnega, umetniškega, manjšinskega, informativnega in glasbenega programa je enako pomembna tudi vzgojno-izobraževalna vloga Radia Študent. Vsako leto znova vzgaja in izobražuje mlade za novinarska in druga dela na radijski postaji, hkrati pa s posvečanjem zahtevnejšim in zapostavljenim temam izobražuje poslušalstvo.

Že od začetka delovanja Radio Študent promovira temeljne civilnodružbene vrednote, kot so dosledno uveljavljanje človekovih pravic, strpnost in spoštovanje različnosti, ter tako spodbuja urbani način življenja. Večina programskih vsebin je tudi trajno arhivirana in brezplačno dostopna na spletni strani Radia Študent.

Urbana študentska medijsko-izobraževalna platforma 2022

Gre za projekt Radia Študent, ki vključuje raznorodne medijske vsebine, namenjene predvsem mladostnikom in mladim odraslim. Cilj strukturiranega brezplačnega izobraževalnega procesa je vključiti čim bolj optimalno število posameznikov, za katere Radio Študent in projekt medijskih vsebin predstavljata platformo za pridobivanje in izmenjavo širokega spektra znanj: od medijske pismenosti, poznavanja domačega in globalnega dogajanja do zagovorništva, aktivnega državljanstva, kulturne produkcije, jezikovne odličnosti itd., ter razvijati kompetence za različne poklice, lokalne skupnosti in institucije.

↓ Kultura ↓ Kultura ↓ Kultura ↓ Kultura
Kultura / Novica

Življenje v MCju

Kakšno je življenje v mladinskem centru? Pestro, zabavno, včasih težko in stresno, večino dni pa sončno in prijetno, tudi če zunaj dežuje!

Kultura / Napovednik

Prihaja CMoKFEST 2024

Ob zaključku šolskega leta se bo na zelenici za Skate parkom Koper potekal največji mladinski festival priobalnega pasu CMoKFEST.

Kultura / Napovednik

Dobimo se pred Škucem 2024

Tekom festivala se bodo zvrstili različni koncerti, predstave, modna revija, performansi, razstavi, literarni dogodki …

Kultura / Članek

Prleka v Indiji

Pred časom sta se predsednica Mladinskega sveta Ljutomer in vodja Mladinskega centra Prlekije vrnila s potepanja in srečanja v Indiji.