Prostovoljstvo

NEXTival 2022 – osebna izkušnja

18. 7. 2022 avtor: Zavod BOB

Nextival 2022 je bil festival, ki smo ga organizirali mladi za mlade. Nameraval sem napisati kratek članek o festivalu, vendar sem se odločil, da namesto tega povem svojo zgodbo. Morda je ta članek večinoma o meni, vendar se mi je zdelo pomembno, da ga delim s tistimi, ki ga berete.

Ta festival ni bil katerikoli festival, ampak festival, na katerem sem se veliko naučil o sebi, doživel zmage in poraze, se žrtvoval, sodeloval z drugimi soorganizatorji, da bi Nextival postal še ena nepozabna izkušnja, ne samo zame ali pa za mojo ekipo, temveč predvsem za vse, ki so sodelovali, številne performerje, razstavljalce in glasbenike. Med njimi sem spoznal tudi nove prijatelje.

Organizirati ta dogodek ni bilo lahko. Zadal sem si veliko odgovornosti, saj sem bil aktiven v programski in logistični skupini, bistvenih delih celotnega festivala.

Neutrudno sem delal, skrbel, da sem odgovoril na vsako pošto, pomagal soustvarjalcem, kjer sem lahko, sestavil seznam hrane in preveril, ali so vsi izpolnili preglednico, ter popravil tiskarske napake končnega programa, preden je bil objavljen.

Največji izziv zame je bila komunikacija. Učil sem se, kako vzpostaviti dobro, zdravo okolje na sestankih, da se ne vtikam preveč v načrte in agende drugih ljudi ali se ukvarjam z nalogami, ki niso bile moje.

Ena od glavnih težav, s katerimi sem se srečal kot eden od soorganizatorjev, je bila potrpežljivost in opuščanje stvari, na katere nisem imel vpliva in se me niso tikale. Ena od napak, ki sem jih naredil v zadnjih dveh mesecih, je bila, da sem se lotil veliko stvari in mislil, da bom lahko zmogel vse. That was quite the wake up call*. S tem da nisem pravočasno obvestil gasilcev in zaradi tega na dan festivala nismo imeli vodne drče, sem razočaral veliko ljudi, a na koncu smo festival izpeljali ne glede na pomanjkljivosti.

Izkušnja v zadnjih dveh mesecih se ne more primerjati z ničemer, kar sem v življenju doživel. Zaradi te izkušnje sem osebnostno zrasel. Da, ni bilo lahko, vendar se je na koncu splačalo.

Ni pomembno, ali dosežete končni cilj ali ne, temveč to, kako igrate igro, kar pove zgodbo o tem, kdo ste kot oseba.

Vsem, ki berete ta članek, se zahvaljujem, da ste si vzeli čas in ste prisluhnili moji zgodbi na letošnjem festivalu. Vsem navdihujočim umetnikom in glasbenikom pa sporočam, da se vidimo prihodnje leto.