Križišče mladosti
Obiščite naš Facebook Obiščite naš Instagram Obiščite naš TikTok Pisemska ovojnica

→ Kmetijstvo

Srečanje mladih strokovnjakov

Načini sodobnega kmetovanja iščejo odgovore na mnoga vprašanja tako trajnostnega kot administrativnega razvoja in zahtevajo večjo produktivnost ob hkratnem upoštevanju ohranjanja okolja in naravnih virov. Odgovore na mnoga razvojna vprašanja mladi kmetje lahko najdejo skupaj s strokovnjaki iz vladnih, nevladnih in gospodarskih organizacij, ki so povezane s kmetijstvom in mladimi kmeti. Prav to sodelovanje je pomemben gradnik pri sprejemanju strokovnih  in drugih rešitev za kmetovanje mladega kmeta. 

Z namenom boljšega medsebojnega poznavanja delovanja vladnih, nevladnih in gospodarskih organizacij, ki delujejo v kmetijsko-agroživilskem sektorju in željo po še boljšem medsebojnem sodelovanju v prihodnosti pripravljamo srečanje, kjer se poveže ključne mlade strokovnjake, ki delujejo na področjih (ne)posredno povezanih s kmetijstvom.

Tržnica mladih kmetov 

V sklopu kmetijsko-živilskega sejma AGRA vsako leto pripravimo tržnico mladih kmetov. Glavni namen tržnice je predstavitev kmetij mladih kmetov, in s tem ozaveščanje o pomembnosti podpiranja mladih kmetov. Na tržnici mladi kmetje prodajajo svoje izdelke, mimoidoči pa imajo priložnost tudi za klepet o njihovem delu in boljšem spoznavanju kmetovanja.

Tržnico mladih kmetov in kotiček za otroke smo pripravili tudi v sklopu sejma Lov, Ribolov in Naturo, ki je potekal med 8. in 10. aprilom 2022. Nekaj utrinkov najdete na tej spletni povezavi.

Kotiček za najmlajše

Z delavnicami, raznimi izrezankami, sestavljankami in drugimi didaktičnimi pripomočki želimo otrokom približati pravo kmetijstvo in jih ozavestiti o pomenu podpiranja lokalnih kmetov. Otroci se lahko preizkusijo v molži krave, spoznavajo različna semena, si izrežejo svoje avtohtone živali… 

Delavnica neMOČ PODEŽLJA v sklopu kmetijsko-živilskega sejma AGRA

S pomočjo delavnice želimo povečati poznavanje področja duševnega zdravja na kmetijah ter med posamezniki dvigniti zavest o pomenu duševnega zdravja za kakovost življenja na kmetiji in širše. Razširiti želimo posameznikovo dojemanje o pomembnosti le-tega ter opolnomočiti (mlade) kmete za prepoznavanje različnih duševnih stisk in načinov spopadanja z njimi.

Glavni cilj je omiliti družbeno stigmo o duševnem zdravju na podeželju in povečati pismenost na področju duševnega zdravja.

Na nas se obrača vedno več obupanih mladih kmetov. Ravno zaradi vse težjih okoliščin s katerimi se soočajo, smo se odločili za delavnico, s katero se bodo seznanili z duševnim zdravjem, si oblikovali svoj zorni kot o njem in se ozavestili o načinih za ugodno reševanje stisk. Izboljšanje duševnega zdravja je eden od strateških ciljev politik EU, ki mu je v zadnjih nekaj letih namenjeno veliko pozornosti in političnih aktivnosti tako v EU kot v posameznih državah članicah. 

Aktivnost bo izvedena kot del leta mladih, saj je ravno to skupina, kjer je duševnih stisk zelo veliko. Z dogodkom želimo na to opozoriti in mladim (ter tistim starejšim) približati neizmerno pomembno tematiko duševnega zdravja. Dogodek predstavlja nadaljevanje dogodkov in aktivnosti, ki so bile izvedene v sklopu projekta neMOČ PODEŽELJA. 

↓ Kmetijstvo ↓ Kmetijstvo ↓ Kmetijstvo ↓ Kmetijstvo
Izpostavljeno / Članek

Kako zavreči manj hrane?

Količina zavržene hrane, ki nastaja po vsem svetu, se povečuje. Na mlad.si smo zbrali nekaj nasvetov, kako zmanjšati količino zavržene hrane.